Košarica

Škrinjica br. 58

Objavljeno:

Dragi prijatelji,
zimi dani kraće traju, a baš zbog toga, čine se jako dugi. Zato je tu Škrinjica. Super igre i zabava. Uz naše labirinte, točkalice, razlike i skrivalice neće vam biti dosadno.

Stem

U posljednje vrijeme na području edukacije novost je STEM. To je skraćenica od engleskih riječi za Znanost Tehnologiju Inženjerstvo i Matematiku. Cilj STEM-a jest da dijete stekne vještine i znanje u ovim područjima te da ih nauči kombinirati i primjenjivati u svakodnevnom modernom životu. STEM se smatra reformom školstva izvan sustava.

STEM u Škrinjici

Iako se u Hrvatskoj najčešće spominje kada je riječ o informatici i robotici u školama, STEM kreće puno ranije, u predškolskoj dobi. Mnoge igre u Škrinjici zapravo su prvi koraci u ovim područjima. Takav je primjer igra u ovom broju Škrinjice koja djetetu pojašnjava što je to broj deset, od čega se sastoji te kako se brojevi mogu kombinirati.

Djetetu će trebati vaša pomoć za pripremu igre. Dijelove izrežete prema uputama. To su dijelovi slagalice. Prvi i glavni dio, crvene boje, ima deset označenih kvadrata. Dijete uzima bilo koji drugi dio i stavlja ga ispod te traži još dijelova slagalice koji će zajedno dati broj deset. Dijete samo može provjeriti da li je njegov izbor točan – ako  je red koji je složio, duži ili kraći od crvenog dijela, treba tražiti dalje.

Za mlađu djecu možete izabrati neki kraći dio kao početni, od recimo 5 dijelova. U tom slučaju izdvojite dijelove koji imaju više od 5 kvadrata. Još jedna zabavna igra koju možete predložiti djetetu, je slaganje svih dijelova slagalice od najkraćih ka najdužim.

Male božićne priče

U sredini novog broja nalazi se velika skrivalica. To su stanovnici Malog sela koje možete bolje upoznati u našem novom specijalu Male božićne priče.

Male Božićne priče (na kioscima po cijeni od 15kn) donose vam prekrasne ilustracije i simpatične likove opisane u pet priča. Priče govore o prijateljstvu i veselju u vrijeme Božića.

Što je napravila ježica Jana kada joj je izgorjela torta? Zašto je zečica Zaga stalno padala na klizanju? Što su prijatelji napravili kada je Mirko razbio ukrase za bor? Odgovore na pitanja potražite u našim Malim pričama.

PREUZMI

Mama, čitaj opet!

Prednosti čitanja za djecu su mnogobrojne. Dok im čitate osjećaju bliskost s vama. Umire se i opuste. Priče ih uvode u novi svijet te uče o nepoznatim stvarima, novim i drugačijim situacijama, te tako uče o svijetu u kojem žive.

Priče su također najbolji način da djeca usvoje nove riječi. Ukoliko im je neka riječ nova nemojte je preskakati već naprotiv, koristite je i vidjet ćete da će je dijete vrlo brzo ponavljati.

Prvo čitanje je uvijek uzbudljivo. Dijete se najprije želi upoznati s ilustracijama, saznati tko je tko i što ga čeka. Iako će uživati u prvom čitanju, koje je puno iznenađenja, prava uživancija tek slijedi s narednim čitanjima.

Djeca traže da im se čitaju iste priče iznova jer im to daje osjećaj kontrole i sigurnosti. Obično imaju svoju omiljenu knjigu ili priču i neće vam biti lako ako pokušate priču malo ubrzati i skratiti. Već nakon par čitanja znaju sve napamet, što samo pokazuje koliko upijaju vaše riječi i koliko im se priča svidjela.

Nadamo se da će se i naše Male božićne priče naći na vašem popisu omiljenih priča.

Uživajte u svemu što smo što smo vam pripremili. Budite vrijedni, crtajte, pišite, igrajte se.

Do sljedećeg broja,

Želimo vam dobru zabavu!


Starija objava Novija objava