Košarica

Škrinjica br. 57

Objavljeno:

Dragi prijatelji,
nadamo se da ste uživali na ljetnim praznicima. Stiže nam jesen, a s njom i nova školska godina. Za mnoge od vas to će biti prva godina u školi. Upoznat ćete nove prijatelje i naučiti puno toga.

Prvi dan škole

Polazak u školu uzbudljivo je vrijeme i za roditelje i za djecu. Škola je puno više od slova, brojeva, boja i oblika. U školi dijete razvija samostalnost, disciplinu i radoznalost. Škola pruža mogućnost da dijete razvije sve svoje potencijale te je zato važno omogućiti djetetu da se prilagodi novoj sredini, pravilima i načinu rada.

Metode učenja

Najbolja metoda za učenje svakako je zapisivanje. Zapisati tekst vrijedi jednako kao i pročitati ga sedam puta! Naravno, zapisivanje ili prepisivanje teksta metoda je koju dijete postepeno usvaja i može uspješno koristiti tek u starijim razredima.

Mlađa djeca najlakše nauče ono što ih zanima. Zato je učenje kroz igru, odlična metoda (koju koristimo u Škrinjici), jer je lakše djecu zainteresirati za igru nego za gradivo. Jedna od najboljih igara za vaše prvašiće je oponašanje učitelja ili učiteljice. Neka se dijete pretvara da predaje gradivo (vama ili igračkama). Omogućite mu ploču za pisanje (ili prilijepite papir na prozor ili zid da glumi školsku ploču) te olovku ili štap za pokazivanje. Na ovaj način dijete će ponoviti ono što je čulo, a glumeći situacije iz škole osjećat će se sigurnije u sličnim situacijama u budućnosti.

Škrinjica – najbolja priprema za školu

Naša Škrinjica osmišljena je tako da djeci bude zabavna, ali i da ih pripremi za prve razrede škole. Vidjet ćete da će rješavanje zadaće (u školi i kući), biti puno lakše za djecu koja su se igrala uz Škrinjicu. Sve igre u časopisu razvijaju vještine koje su potrebne za usvajanje novog gradiva, a mnogi zadaci su osmišljeni upravo prema gradivu za prvi i drugi razred.

Zato smo sigurni da će naši čitatelji uživati u školi te da će pokazati što su sve naučili. Radujemo se s vama!

Slagalica

Djeca vole slagalice te u svakom broju Škrinjice imamo slagalicu. Slagalicu možete napraviti od svake slike ili fotografije. Iscrtajte mrežu preko fotografije, izrežite i izmiješajte dijelove.

U ovom broju imamo malo drugačiju slagalicu. To je verzija popularne matematičke igre tangram, prilagođena mlađoj djeci. Odlična je igra, jer razvija koncentraciju, kao i logiku, jer dijete mora razmišljati kako okrenuti dijelove. Može biti i kreativna ako dijete pokuša složiti neke nove slike.

Uz četiri lika za slaganje u časopisu ovdje možete skinuti još dva. Možete ih isprintati te će dijete slagati dijelove preko slika ili, ako nemate mogućnost isprinta dijete može složiti slagalicu gledajući u slike na ekranu.

PREUZMI

Piši – briši igra

Piši – briši igre na zadnjoj stranici Škrinjice uvijek su zabavne. Ovoga puta spajajući točkice dijete će na mreži nacrtati crteže. Crteži izgledaju jednostavno i zabavno no dijete mora pažljivo promatrati položaj točkice koju traži te vući ravne crte kako bi točkice spojio. Ukoliko pogriješi, samo pobriše crtež i krene ispočetka. Super zabava! Osam crteža za nacrtati naći ćete na zadnjoj stranici Škrinjice, a još crteža možete preuzeti ovdje.

PREUZMI

Nadamo se da ćete uživati u svemu što smo vam pripremili. Budite vrijedni, crtajte, pišite, igrajte se.

Do sljedećeg broja,

Želimo vam dobru zabavu!


Starija objava Novija objava